Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών

Σωματείο Εργαζομένων Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Πατρών
τηλ. 2613603751 fax. 2610999450 email: somateiopgn@yahoo.gr somateiopgn@gmail.com

Πέμπτη 5 Ιουνίου 2014

Ψήφισμα για την αξιολόγηση από την Ενωτική Συνεργασία Υγειονομικών


ΕΝΩΤΙΚΗ ΣΥNΕΡΓΑΣΙΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ
(Στηρίζεται από το Π.Α.ΜΕ)

Ψ Η Φ Ι Σ Μ Α Γ Ι Α Τ Η Ν Α Ξ Ι Ο Λ Ο Γ Η Σ Η

Να μείνει στα χαρτιά με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες η αξιολόγηση,
που οδηγεί σε απολύσεις.

Με το νόμο 4250/26-3-14 "Διοικητικές απλουστεύσεις – Καταργήσεις, Συγχωνεύσεις Νομικών Προσώπων και Υπηρεσιών του Δημόσιου Τομέα", που ψήφισε πρόσφατα, η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προχωρά εκτός των άλλων σε αντιδραστικότερη κατεύθυνση το ζήτημα της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων.
Μέσω αυτής της αξιολόγησης η κυβέρνηση στοχεύει στη διαμόρφωση ενός μικρού, ευέλικτου και επιτελικού κράτους στην υπηρεσία των επιχειρηματικών ομίλων και της καπιταλιστικής ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται η ανατροπή των εργασιακών σχέσεων μέσα από απολύσεις.
Είναι ένα ακόμα μέσο της κυβέρνησης προκειμένου να στηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη ενός συστήματος υγείας που θα χρηματοδοτείται όλο και λιγότερο από τον κρατικό προϋπολογισμό, θα στηρίζεται όλο και περισσότερο στην αφαίμαξη των ασθενών, των ασφαλιστικών ταμείων.
Ταυτόχρονα, είναι εργαλείο για περεταίρω περικοπές στους μισθούς, για τη σύνδεση των μισθών με την παραγωγικότητα, για την αύξηση της πηγής των «διαθέσιμων» - απολύσεων, για τη κινητικότητα, τη μη μονιμοποίηση των δοκίμων υπαλλήλων, για την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Η συγκεκριμένη μέθοδος αξιολόγησης αποτελεί εργαλείο, που δεν υπηρετεί τους εργαζόμενους και τις διευρυμένες λαϊκές ανάγκες, δεν οδηγεί στη παροχή ποιοτικών υπηρεσιών, ούτε στην εξάλειψη των αιτιών, που τις υποβαθμίζουν.
Με την μέθοδο αυτή η συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ προσπαθεί να χειραγωγήσει τις συνειδήσεις των εργαζομένων, να εφαρμόσει στους εργασιακούς χώρους το «Νόμος και τάξη», την πλήρη υποταγή.
Η κυβέρνηση έρχεται με την “αξιολόγηση”, να χειραγωγήσει και να τρομοκρατήσει με αυταρχικότερα εργαλεία τους εργαζόμενους δημοσίους υπαλλήλους, να αναδείξει τα νέα επίλεκτα κρατικά στελέχη της διοίκησης.
Τους σκοπούς αυτούς υπηρετούν οι ποσοστώσεις (βαθμολόγηση ποσοστού 15% των υπαλλήλων με βαθμούς 1 έως 6) και οι κατηγοριοποιήσεις, που επιβάλλονται με τον ν. 4250/14 και τα κριτήρια με τα οποία θα αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι. Θέλουν το 15%, να τίθεται σε κατάσταση ομηρίας. Θέλουν να καταργούν τμήματα και Δ/νσεις , να υποβαθμίζουν άλλα, να αξιολογούν δηλαδή τις Δημόσιες Δομές με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ανάλογα με τη βιωσιμότητά τους, την ολόπλευρη εφαρμογή της σχέσης κόστους-οφέλους, το κυνήγι του κέρδους.
Η συγκυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει ότι με το νομοθετικό πλαίσιο της αξιολόγησης και με τις τωρινές τροποποιήσεις του θα διασώζονται και θα επιλέγονται σε θέσεις ευθύνης οι πιστοί υλοποιητές της κυβερνητικής πολιτικής. Κρύβει ότι τα φαινόμενα της αποσάθρωσης δημοσίων υπηρεσιών, κυρίως κοινωνικού χαρακτήρα και της μη κάλυψης των κοινωνικών αναγκών οφείλονται στη δικιά της πολιτική, στη δικιά της επιλογή.
Η αξιολόγηση όποια μορφή και να πάρει, με όποιο τρόπο και αν γίνει, εφ όσον συνδέεται με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων υπηρεσιών υγείας, δεν αλλάζει χαρακτήρα. Έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε. υπηρετεί συνολικότερα την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη των μονοπωλίων.
Δεν πρόκειται για γόνιμη αξιολόγηση αλλά για μια συγκεκαλυμμένη μέθοδο απόλυσης εργαζομένων και ταυτόχρονα προσπάθεια αιτιολόγησης του παγώματος της μισθολογικής εξέλιξης του μεγαλύτερου μέρους των εργαζομένων. Αυτό γιατί η απαράδεκτη ποσόστωση ισχύει και στην βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4024/11.
Συμφωνούμε με μια αξιολόγηση που σκοπό θα έχει την επισήμανση αδυναμιών και την βελτίωση των εργαζομένων μέσω της επιμόρφωσης τους και όχι το μισθολογικό πάγωμα και την απόλυση τους.
Ο νόμος 4250/14 είναι εχθρικός για τους υγειονομικούς, τους ασθενείς και για όλους τους εργαζόμενους. Γι αυτό και πρέπει να απορριφθεί καθολικά από όλους στα δημόσια νοσοκομεία, στα Κέντρα υγείας και τα ιδρύματα πρόνοιας!
Οι εργαζόμενοι απορρίπτουμε το νομοθετικό πλαίσιο της "αξιολόγησης", απορρίπτουμε την "ανθρωποφαγία" που θέλουν να επιβάλλουν, μεταξύ των εργαζομένων και με μαζικές, συλλογικές διαδικασίες απαιτούμε:
  • Να καταργηθεί ο νόμος 4250/14.
  • Να μην εφαρμοστεί στην πράξη η ποσόστωση που επιβάλλει ο ν. 4250/14.
  • Να μην δεχτεί κανένας προϊστάμενος να συμπράξει στην υλοποίηση του νόμου, στη βαθμολογία με ποσόστωση, που οδηγεί σε απολύσεις εργαζόμενων.
  • Να μην συμμετέχει κανένας εργαζόμενος σε αυτοαξιολόγηση.
  • Να μην γίνει καμιά απόλυση, καμιά διαθεσιμότητα.


ΟΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ Δ. Σ. ΤΟΥ Π.Γ.Ν.Π.

ΤΗΣ «ΕΝΩΤΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ»


ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΟΥΛΕΛΕΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΤΣΩΤΑΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια: